//Webáruházak készítése házilag: előnyök és hátrányok

Webáruházak készítése házilag: előnyök és hátrányok

Manapság az e-kereskedelem egy igazán jövedelmező és felfelé törekvő üzleti modell, amelyet egyre többen próbálnak ki kisebb vagy nagyobb sikerrel. Ez főként annak köszönhetően, hogy számos bérlehető webshop létezik, így már tulajdonképpen bárkinek lehetősége van egyedi fejlesztésű webáruházat létrehozni. Azonban nem minden arany, ami fénylik és bár lehet, hogy házilag is megoldható a fejlesztés, azért nem ennyire egyszerű a dolog. Lássuk a saját kezűleg összeállított oldal előnyeit és hátrányait! 

Házilag készített webáruház 

Ahogy a bevezetőben említettük, napjainkban többféle bérelhető webshop jelenik meg a piacon, így tulajdonképpen minden ember számára elérhetővé váltak ez az üzleti modell. Azonban nem minden esetben éri meg egyedül nekilátni a fejlesztésnek, ugyanis sokszor több a kár, mint a haszon. Persze egy nagyobb webáruház esetében elkerülhetőek a milliós költségek, hiszen így havi pár ezer forintért már bárki végezhet online értékesítést.  

Fontos tényező továbbá, hogy a gyártásban piacvezetők közvetlenül érhetőek el az interneten, így már nem kell több vállalaton keresztül beszerezni a kívánt terméket. Ezáltal növelhető a profit, hiszen nincsen közvetítési díj és a társai. Nem létezik azonban ingyenes webáruház, hiszen mégha saját kezűleg készítjük el, akkor is vannak rejtett költségek.  

Woocommerce webshop cégeknek 

A Woocommerce webshop cégeknek lett kitalálva, olyan vállalatoknak, amelyek online értékesítenék a termékeiket. Persze egy otthon elvégzett fejlesztés esetén maga a készítés ingyenes, azért valljuk be, egy hozzá nem értő kevésbé tud igényes munkát végezni. Érdemes annak is utánaszámolni, hogy mennyi időt ölel fel, mire felépül az adott webshop. Úgy kell ugyanis létrehozni a webhelyet, hogy az a lehető legtöbb ügyfelet meggyőzze arról, hogy vásároljon. Képben kell lenni továbbá a technikai dolgokkal, beállításokkal, SEO-val, hiszen csak így lehet sikeres és átlátható a rendszer.  

A saját kezűleg készített webáruház hátrányai 

Egy nem jól felépített webáruház elriasztja a vásárlókat, így minden potenciális vevő menekülni fog a lassú és információhiányos helyekről. Fontos tehát legalább az alapokkal tisztában lenni ahhoz, hogy valaki saját kezűleg álljon neki egy webshop fejlesztésének. További hátrány lehet, ha nem ismerjük a jogszabályokat, nem töltjük fel megfelelő minőségben a képeket, nem készítünk leírásokat, ez mind hátrányba sodorja a vállalkozást a többi piaci szereplőhöz képest.  

Milyen előnyei vannak a saját fejlesztésnek? 

Persze bőven akad előnye annak, ha mi magunk készítjük el a webáruházat. Az egyik fő szempont és előny, hogy mondhatni ingyen lesz a fejlesztés, csak idő és energia, mire elkészül. Amennyiben megengedhetjük magunknak, hogy rászánjunk jópár napot, abban az esetben megtérülhet a befektetés. Emellett így nem kell attól tartani, hogy valami nem tetszik, hiszen egy rossz irányt gyorsan korrigálni lehet, ha mi magunk állunk neki. 

A Mik a webáruház készítés lépései? című cikkben ezzel a témával még foglalkozunk.

Összegezve 

Bőven van előnye és hátránya annak, ha saját magunk szeretnénk webshopot készíteni. A Woocommerce webshop cégeknek lett kitalálva, így akár ott is létrehozhatjuk a vállalkozásunk webáruházát. Figyeljünk azonban oda a technikai részletekre és a beállításokra, ha pedig valamit nem tudunk, jobb segítséget kérni, akár egy online marketing ügynökségtől, ők jóval tapasztaltabbak a témában.